Dáta v cloude. Výstrelok alebo trend?

Cloud computing

Slová ako cloud a cloud computing sú čoraz častejšie skloňované v odbornej a laickej verejnosti. Cloud znamená v angličtine oblak.

Je to výraz, ktorý sa dnes používa pre služby, ktoré zabezpečujú uloženie dát na serveroch v dátových centrách. Ak využívate tieto služby, tak už nemáte dáta uložené priamo vo svojom počítači, ale sú na vzdialenom počítači niekde v dátovom centre, teda akoby v oblakoch.

Výhody a nevýhody

Medzi najčastejšie spomínané výhody ukladania dát do cloudu patria v prvom rade úspora nákladov na obstaranie, správu a údržbu výpočtovej techniky. Ako ďalší pozitívny fakt je uvádzaná dostupnosť dát kedykoľvek a odkiaľkoľvek.

Na druhej strane medzi nevýhody patrí zasa nedostupnosť dát, ak nemáte k dispozícii internet, čo dnes ale reálne už nastáva iba výnimočne.

Ako najväčšiu prekážku v prechode do cloudu ľudia vnímajú bezpečnosť dát. Táto však pramení z nedostatočnej informovanosti a znalosti bezpečnostných rizík a úrovne zabezpečenia lokálnych a vzdialených počítačov.

Zamyslite sa

V nasledujúcich odkazoch nájdete názory z rôznych zdrojov na cloud computing. Prečítajte si ich, vyhľadajte si aj iné články na internete a utvorte si vlastný názor. My v tíme Humanet sme presvedčení, že cloud computing predstavuje budúcnosť.