Hlava alebo ruky: vo vlastnej firme nemôžete byť oboje

Hlava alebo ruky

Keď rozbiehate firmu, zo začiatku riešite úplne všetko sami – komunikáciu, nové obchody, administratívu, ľudské zdroje a navyše ešte aj ozajstnú robotu – účtovanie. To však nie je udržateľný model.

Ako sme už písali, byť živnostníkom či viesť firmu, nie je vôbec ľahké. Zo začiatku, kým nebudete mať veľa klientov, všetko zvládate. Klienti začnú prichádzať a vy sa tešíte. Viac klientov neznamená len viac „ozajstnej“ roboty ale aj viac servisu a komunikácie, aby ste klientov udržali spokojných. To vás nevyhnutne zdržuje od práce, ktorú klientom predávate a účtujete.

Keď je roboty priveľa, prijmete nového človeka. Vtedy prichádza moment, kedy sa vám uľaví od časti vašich povinností – a tiež moment, kedy by ste si mali vybrať, či budete viac pracovať alebo manažovať. Samozrejme, manažovanie je rovnako náročná a dôležitá práca ako účtovanie či iné činnosti. Práve preto sa musíte rozhodnúť, čomu sa budete venovať, pretože naplno sa dve veci robiť nedajú.

Môžete viac pracovať a menej manažovať

Vtedy sa oplatí mať partnera vo firme, s ktorým si podelíte povinnosti. Vy sa budete sústrediť na rozvíjanie svojho know-how a partner môže riadiť. Ak sa rozhodnete pre tento prístup, dajte si pozor, aby ste sa neodtrhli od diania vo firme – stále máte za ňu zodpovednosť a mali by ste mať hrubý prehľad o tom, čo sa v nej deje.

Môžete viac manažovať a menej pracovať

Už nebudete pozerať do excelovských tabuliek a spájať pohyby na účtoch s dokladmi, zato budete mať stopercentný prehľad o počte odpracovaných hodín vašich zamestnancov a o platobnej disciplíne klientov. V tomto prípade musíte dávať pozor na to, aby ste odborne nezakrpateli – účtovníctvo je dynamický odbor, v ktorom sa malé zmeny často prejavujú v obrovskej mierke.

Nemôžete robiť oboje – a tu sú dôvody

  • Deň má stále iba 24 hodín
  • Robiť prácu dvoch ľudí znamená rýchlejšie vyhorieť
  • Sústrediť sa na jeden druh činnosti je omnoho efektívnejšie
  • Robiť všetko tak trochu znamená nerobiť nič poriadne

Rozumieme nutkaniu mať vo firme všetko pod absolútnou kontrolou. Máte pocit, že nikto nedokáže všetko spraviť tak, ako si to vy predstavujete. Bojíte sa, že robota bude nedotiahnutá. Že niekomu ujde podstatný detail. Že jedna chyba položí vašu firmu na lopatky. Myslite však na to, že ak vyhoríte, bude to pre firmu omnoho väčšia strata, ako keď sa občas stane drobná chyba.

Máme pre vás iba tri rady

Nadýchnite sa. Delegujte. Sústreďte sa na to, v čom ste najlepší.