Online ekonomický software = koniec klasického ekonomického software

Na začiatku 90. rokov minulého storočia, ihneď po nežnej revolúcii k nám prišla nielen demokracia, ale aj osobné počítače pre masové použitie. Vzniklo niekoľko nových súkromných spoločností, ktoré začali vyvíjať a predávať ekonomický software. Tento software vo veľkej miere uľahčil spracovanie miezd a účtovníctva. Dnes si už zrejme málokto dokáže predstaviť, že by sa ekonomická agenda dala spracovávať bez ekonomického software. Najmä ak zoberieme do úvahy fakt neustále sa meniacej legislatívy.

Za uplynulých viac ako 20 rokov výrobcovia ekonomického software pracovali stále na nových funkciách, takže tento druh software vedel jeho užívateľovi ponúknuť neustále viac možností a funkcií. Z princípu použitia bol azda najväčšou zmenou prechod z textového užívateľského rozhrania na grafického užívateľské rozhranie.

Koniec ekonomického software

Zároveň ako ekonomický software na jednej strane jeho užívateľom pomáha, tak na strane druhej na nich kladie nové požiadavky a nároky. Užívatelia sa musia vysporiadať najmä s požiadavkami na archiváciu dát, inštaláciu a aktualizáciu software, čo je pre nich mnohokrát nočná mora a radšej si zaplatia odborníkov, ktorí tieto činnosti za nich realizujú.

Keď sa nad tým hlbšie zamyslíme, tak vo svojej podstate ostalo ovládanie a činnosti súvisiace s používaním ekonomického software stále na rovnakej úrovni a nič prevratné sa v tejto oblasti za posledných viac ako 20 rokov neudialo.

Zásadná zmena prišla až s nástupom internetu. Výrobcovia ekonomického software zabudovali do svojich systémov najskôr upozornenia na existenciu nových verzií a neskôr aj nástroje na automatickú aktualizáciu ekonomického software. Čiastočne tak pomohli užívateľom s inštaláciami nových verzií, ale stále tu ostala závislosť na konkrétnom počítači a nutnosť inštalácia software na každý počítač, kde mali byť ekonomické informácie dostupné.

Tá naozaj veľká zmena prišla s vývojom online internetových riešení. Tie nevyžadujú inštaláciu software a ani jeho aktualizáciu. Zabezpečujú archiváciu dát a poskytujú prístup k systému kedykoľvek a odkiaľkoľvek prostredníctvom internetu. Ekonomické dáta dokážu paradoxne zabezpečiť na oveľa vyššej úrovni a za menej peňazí ako bežné ekonomické programy. S nástupom online ekonomických systémov sa konečne ekonómia, mzdári, účtovníci, skladníci a najmä manažéri môžu venovať svojej hlavnej činnosti a už nemusia riešiť problémy súvisiace s prevádzkou ekonomického software. Zároveň tento typ riešení sprístupňuje ekonomické informácie nielen na počítačoch, ale aj na tabletoch, smartfónoch a pod.

Priekopníkom v tejto oblasti na Slovensku je systém HUMANET, ktorý ako prvý sprístupnil online ekonomický software bez funkčných kompromisov pre oblasť malých a stredných firiem. Vďaka Humanetu môžu dnes aj malé spoločnosti využívať výhody riešení, ktoré boli donedávna dostupné iba veľkým korporáciám, pretože boli veľmi drahé a náročné na prevádzku.

HUMANET a jemu podobné riešenia predstavujú koniec klasického ekonomického software a začiatok novej éry. Éry online ekonomického software.