Podanie daňových priznaní sa blíži

Informácia Finančnej správy

Fyzické osoby podnikatelia, ktorým od júla 2018 vznikla povinnosť elektronickej komunikácie, by už viac nemali odkladať registráciu a autorizáciu na portáli finančnej správy. Blížia sa termíny na podanie daňových priznaní k dani z motorových vozidiel (január 2019) a k dani z príjmov (marec 2019). Na papierové podanie už nebude možné prihliadať.

Mnohé fyzické osoby podnikatelia, ktorým od júla vznikla povinnosť elektronickej komunikácie s finančnou správou, ešte nemuseli podávať finančnej správe žiadne dokumenty. To sa už za niekoľko týždňov zmení. Blíži sa termín na podanie daňového priznania k dani z motorových vozidiel, následne aj k dani z príjmu. Preto finančná správa opätovne upozorňuje, aby si fyzické osoby podnikatelia nenechávali registráciu na portáli finančnej správy na poslednú chvíľu.

Aktuálne je na elektronickú komunikáciu s finančnou správou zaregistrovaných už 572 992 subjektov. Koncom roka 2017 ich bolo približne 370 000. Len tento rok sa teda počet elektronicky komunikujúcich daňovníkov zvýšil o viac ako 200 000 subjektov.

Finančná správa podnikla viaceré kroky na to, aby uľahčila elektronickú komunikáciu fyzickým osobám - podnikateľom. Organizuje už druhú sériu školení k elektronickej komunikácii, pripravila informačný leták o základných informáciách, rovnako ako leták so vzorom podávania dokumentov cez portál finančnej správy, spravila redizajn portálu a zlúčila proces registrácie a autorizácie do jedného kroku pre tie fyzické osoby - podnikateľov, ktoré konajú vo svojom mene. Tým výrazne uľahčila proces registrácie a autorizácie na portáli finančnej správy.

Elektronická komunikácia prináša výhody jej používateľom. Daňovník môže podať dokumenty kedykoľvek počas dňa, nie je limitovaný úradnými hodinami daňových a colných úradov, získa jednoduchý prehľad o odoslaných dokumentoch, ušetrí aj finančné prostriedky za poštovné, tlač dokumentov či dopravu na úrady.

Zdroj: Finančná správa SR