7 vecí, na ktoré sa musíte pripraviť, ak chcete pracovať z domu

Práca z domu

Práca z domu sa zdá byť vykúpením z korporátneho života. Mnoho ľudí začalo podnikať práve kvôli nej. Je ale tráva na druhej strane naozaj zelenšia? Toto sú veci, na ktoré sa musíte pripraviť, ak chcete mať doživotný home-office.

1. Pevná vôľa

Keď ste doma, nevyrušujú vás kolegovia a ich telefonáty, small talky v kuchynke či telefonujúca recepcia. Láka vás však gauč, vaša posteľ, televízor či herná konzola. Keď je vonku pekne, zájdete si dokonca na obed do mesta a dve hodiny sú fuč. Záleží iba na vašej kázni – už vás nesleduje nadriadený a vašu aktivitu nemeria Lotus ani čipová karta.

2. Stereotyp

Ak sa vám zdalo, že ranná tlačenica v MHD či zápcha na diaľnici vás vrhajú do stereotypu, predstavte si, že odrazu budete spať, jesť, oddychovať aj pracovať na tom istom mieste. Celý deň, každý deň. Rovnaká adresa, ten istý priestor. Ak nemáte to šťastie a v byte či dome nemáte pracovňu, musíte pre prácu použiť miestnosti, ktoré už svoj účel majú – a teda budete v niektorej z nich tráviť nepomerne veľa času.

3. Denný režim

Tešili ste sa, že už nebudete ráno vstávať? Nuž, áno, ráno aj večer ušetríte čas, ktorý by ste strávili dopravou do práce. Úplne si rozbiť denný režim však neodporúčame – pravidelnosť nám pomáha udržiavať zodpovedný prístup k práci. Navyše, väčšina vašich klientov bude mať klasické joby, ktoré začínajú o ôsmej či o deviatej ráno.

4. Viac práce

Keď začnete pracovať na voľnej nohe, musíte plniť omnoho viac rôznorodých úloh. Už nebudete len 8 hodín klikať – budete omnoho viac komunikovať s klientmi, budete si musieť sami zadeliť pracovný čas a budete si musieť aj sami získavať nové zákazky. A niekedy odkrútite dva pracovné dni už v pondelok.

5. Nepochopenie blízkych

Ak s niekým zdieľate domácnosť a zrazu tam budete tráviť celý deň, vašim blízkym sa môže zdať, že máte celý deň voľno. Môže sa stať, že budú očakávať, že sa budete viac venovať domácnosti, pretože „ste celý deň doma“. Určite si to s nimi vydiskutujte hneď na začiatku.

6. Pracovná doba 24/7

Váš súkromný telefón sa stane pracovným. Počítač máte neustále po ruke. Netlačí vás odchod recepčnej ani nočný vrátnik. Ak si dáte lenivé dopoludnie, zameškané môžete dobiehať hoci aj celú noc. Hranica medzi voľnom a pracovným časom začne byť veľmi, veľmi rozmazaná.

7. Nakoniec, stále je to len práca

Zodpovednosť, ktorú máte voči svojim klientom, nenecháte za dverami korporácie. Maily, telefonáty ani papierovačky v home-office nezmiznú. Všetko si prenesiete domov.

Pre mnohých ľudí je práca z domu snom a spravila ich šťastných. Nemajte však ružové okuliare. Všetko si dobre prepočítajte – koniec koncov, to vás živí :) Ak narátate viac výhod, choďte do toho. Sme v tom s vami!