Zvýšenie mesačnej kapacity virtuálnej registračnej pokladnice

Zvýšenie mesačnej kapacity virtuálnej registračnej pokladnice

Zvýšenie mesačnej kapacity virtuálnej registračnej pokladnice

Finančná správa automaticky navýšila všetkým používateľom virtuálnej registračnej pokladnice kapacitu bločkov. Kým doteraz mohol podnikateľ vydať maximálne 1 000 bločkov za mesiac, od dnes je to už 3 000. Pre všetkých je aplikácia k dispozícií bezplatne.

Takmer 23 000 podnikateľov v súčasnosti využíva elektronickú registračnú pokladnicu. Mesačne mohli vydať maximálne 1 000 blokov. Počas dnešnej noci im finančná správa tento limit automaticky zvýšila na 3 000 bločkov mesačne. Pre nových používateľov platí tiež automaticky tento zvýšený limit.

Používanie virtuálnej registračnej pokladnice (VRP) nie je nijak spoplatnené. Potrebná je však registrácia na ktoromkoľvek daňovom úrade a pridelenie kódu VRP. Výhodou je, že najmä začínajúci, alebo malí podnikatelia nemusia kupovať klasické registračné pokladnice, ale môžu využiť VRP. Aplikácia funguje na klasickom stolovom počítači, notebooku, tabletu, alebo smartphonu prepojeného s tlačiarňou. Ušetria za nákup pokladnice a tiež za každoročný servis. Prostredníctvom aplikácie ju používa viac ako 10 000 podnikateľov. Prihlasovanie na smartfóne je už tiež jednoduchšie, nakoľko stačí zadať 4-miestny kód alebo odtlačok prsta.

VRP sú nastavené veľmi jednoduchým spôsobom tak, aby podnikatelia, ktorí sa rozhodnú pre jej používanie boli odbremenení od niektorých administratívnych povinností. Nemusia napríklad vyhotovovať dennú uzávierku, či viesť knihu pokladnice. Okrem toho nemajú povinnosť vybrať si a zazmluvniť servisnú organizáciu, tak ako je to v prípade klasickej pokladnice. VRP podnikateľovi umožňuje jednoduchšiu a prehľadnejšiu evidenciu, ktorú môže využiť na účely účtovníctva, resp. na daňové účely. Doteraz používatelia vystavili pokladničné doklady v celkovej sume viac ako 222 miliónov eur.

Zdroj: Finančné riaditeľstvo Slovenskej republiky