Účtovníctvo online zadarmo

Ako prví sme na Slovensku spustili online účtovníctvo. Na začiatku sme bojovali s nedôverou užívateľov a posmeškami dodávateľov klasických ekonomických programov.

Po rokoch našej tvrdej práce a úspechoch v počte užívateľov účtujúcich online, zabehnutí dodávatelia účtovných programov zistili, že je to perspektívny smer. Užívatelia už objavili čaro online účtovníctva a tak čoraz viac ich na túto formu účtovania prechádza.

Vyvinúť online účtovníctvo nie je vôbec jednoduchá vec. Je to náročnejšie ako bolo kedysi vytvorenie klasického účtovného programu. A tak si výrobcovia klasického ekonomického softvéru kladú zásadnú otázku. Ako si nenechať ujsť vidinu bohatstva z predaja online účtovníctva?

Prístup č. 1

Urobíme online niečo, čo sa týka účtovníctva a na zvýšenie záujmu to dáme zadarmo. A tak vznikla fakturácia online zadarmo. Tej sa urobí veľká reklama a ľudia si na ňu zvyknú a po čase tejto potenciálnej základni začneme dávkovať platené služby. Toto je fajn a fér. Ľudia si pomôžu a určite ocenia online fakturáciu zadarmo.

Fér už ale určite nie je, ak natrafíte na článok s nadpisom "Vyplňte daňové priznanie za rok 2013 jednoducho a zadarmo online". Po prečítaní článku zistíte, že to zadarmo je, ale určite nie online. Jednoducho ten istý výrobca aktualizoval program, ktorý dával aj v minulých rokoch zadarmo. Program si musíte stiahnuť a nainštalovať a v ňom si potom spracujete daňové priznanie. Tak toto rozhodne nie je online!

Prístup č. 2

Urobíme minimalistické účtovníctvo online a dáme ho zadarmo. Postupne budeme dopĺnať nové funkcie a tie zaujímavé, ktoré ľuďom zjednodušia prácu samostatne spoplatníme. A tak vzniklo online účtovníctvo, ktoré propaguje svoje služby spojením "ONLINE A BEZ POPLATKOV".

Keď sa na toto online účtovníctvo pozriete, tak je skutočne online, ale rozhodne nie bez poplatkov! Mnohé funkcie deklaruje ako nadštandardné a je potrebné si ich doplatiť. Nájdete medzi nimi napríklad tlač interných dokladov, prečíslovanie dokladov, spracovanie DPH do PDF a XML.

Veď to sú predsa základné funkcie, ktore má učtovníctvo poskytovať! Tak prečo ich niekto deklaruje ako nadštandardné? Jednoducho preto, že láka zákazníkov na slovo zadarmo, ale za niečo nakoniec chce od zákazníkov získať peniaze.

Prístup č. 3

Prístup online účtovníctva Humanet sa snaží byť jednoduchý a transparentný. Online účtovníctvo Humanet, rovnako ako predchádzajúce dva príklady, nie je zadarmo, ale jeho cenník je postavený tak, aby bolo finančne zaujímavé a umožňovalo jeho záujemcom bezplatné otestovanie po neobmedzený čas.

Nepropagujeme naše služby zadarmo, hoci mnohé veci v online účtovníctve Humanet sú k dispozícii zadarmo. Napríklad daňové priznanie v ňom spracujete zadarmo a naozaj je online.

Aké z toho plynie ponaučenie?

Každý posúdi sám aká by asi mohla byť spolupráca s dodávateľom, ktorý hneď na začiatku závádza a láka zákazníkov na ľúbivé slová a slogany, ale realita tomu nezodpovedá.

Myslíte si, že ten dodávateľ, ktorý na začiatku závádza, sa v budúcnosti zmení a po získaní dostatočného počtu užívateľov začne hrať fér?

My v online účtovníctve Humanet si to nemyslíme. Myslíme si, že ľudia nie sú hlúpi a skôr, či neskôr, tieto fígle prekuknú a prídu k tomu účtovníctvu, ktoré od začiatku hrá fér.